fallback

Местните власти в Китай разклатиха "охлаждащата" политика на Пекин в сектора на имотите

Източният китайски град Нандзин започна да предлага субсидии за някои купувачи на първи дом, примерът му може да бъде последван от други населени места

16:42 | 25.07.12 г.

Източният китайски град Нандзин започна да предлага субсидии за някои купувачи на първи дом в опит да даде тласък на продажбите на жилища, предаде Ройтерс.

Решението на местните власти беше обявено броени дни, след като жилищното министерство в Пекин разпространи спешен указ да се продължи с твърдото изпълнение на съществуващите мерки за охлаждане на сектора на имотите.

Според новите правила китайците, закупили първо жилище в Нандзин по програма за привличане на специалисти, могат да ползват държавна субсидия. Те имат право да теглят заем от местния фонд за жилищния спестявания, който прелага по-ниски лихви в сравнение с търговските банки.

Възможно е примерът на Нандзин да бъде последван и от други второстепенни градове, което би могло още повече да разклати политиката на централното правителство за охлаждане на имотния бранш, предупреждават анализатори.

През последните месеци близо 30 китайски града предприеха мерки за улесняване на покупката на жилища въпреки многократните закани на премиера Уън Дзябао да свали цените до "разумни нива".

Мерките, въведени от Пекин в края на 2009 г., включват ограничаване на броя на жилищата, които семействата могат да купуват, по-големи първоначални вноски и по-високи лихви по ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 28.08.22 г.
fallback