fallback

Кризата на финансовите пазари удари по наемите на луксозни жилища в Хонконг

Финансовите компании в мегаполиса съкращават служители, отказват се и от корпоративните договори за наеми на жилища

08:25 | 27.07.12 г.

При луксозните жилища на стойност над 15 млн. долара доходността от наем вече е под 2%. Снимка: Ройтерс

Студените ветрове, брулещи финансовите пазари по света, удариха и наемите на луксозни имоти в Хонконг, съобщи CNBC.

Банките в мегаполиса масово съкращават високоплатените си служители, а международни фирми ограничават пакетите от бонуси за чуждестранните си работници, обявиха от компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle (JLL).

Големите компании вече не са толкова склонни да правят огромни разходи за наеми на първокласни жилища за своите служители. Наемателите масово се пренасочват към по-малки и не толкова скъпи жилища, наемите за които плащат сами.

При луксозните жилища на стойност над 15 млн. долара доходността от наем вече е под 2%, като се очаква тя да падне още повече.

"Жилищните бюджети са намалени, а фирмите преминават от корпоративни договори за наем към лични, което ще засегне и наемите на суперлуксозните имоти", посочва Маркос Чан, който оглавява звеното на JLL за проучване на пазара на първокласни имоти в Хонконг.

По данни на Knight Frank наемът на къща от около 300 кв. м за високопоставен служител и семейството му в един от елитните квартали на града струва 25 хил. долара месечно. По-скъпо е единствено в Найтсбридж в Лондон - 30 хил. долара.

В доклада за състоянието на пазара на имоти в Хонконг през първата половина на годината от Jones Lang LaSalle прогнозират, че през втората половина наемите на луксозни имоти в Хонконг ще се понижат с 4,2%, след като през първите шест месеца на годината се понижиха със 7,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 09.09.22 г.
fallback