fallback

Цените на новите жилища в Китай пак тръгнаха нагоре

Доверието на купувачите се повиши, след като централната банка в Пекин изненадващо понижи основната лихва в началото на юли

10:07 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на новите жилища в Китай през юни са нараснали в повечето от големите градове, наблюдавани за целите на правителствената статистика, предаде Bloomberg.

Повишението се дължи на подобреното доверие сред купувачите, след като централната банка на страната изненадващо понижи основната лихва в началото на юли.

През юни цените на новите жилища са се повишили на месечна база в 25 от 70-те града, чиито пазари на имоти наблюдава правителството в Пекин. В 21 от градовете е регистрирано понижение на цените на новите жилища спрямо месец май.

Най-силно са поскъпнали новите жилища в Ханджоу – с 0,6% през юни спрямо май. В Пекин и Шанхай са регистрирани месечни ценови ръстове от по 0,3 на сто.

Данните на частните компании, опериращи в сектора на имотите в Китай, също показват, че пазарът се е оживил през юни. SouFun Holdings, собственик на най-големия китайски сайт за недвижими имоти, съобщи наскоро, че според данните на компанията цените на жилищата през юни са регистрирали първия си ръст от 10 месеца.

„Търсенето нараства“, коментира Никол Уонг, анализатор на пазара на имоти в CLSA Asia-Pacific Markets. „Свалянето на лихвите беше облекчение, защото доведе до понижение на лихвените нива по ипотеките в много градове, като този процес се разпростира в цялата страна“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 11.09.22 г.
fallback