fallback

Продавачите на скъпи и луксозни имоти в САЩ се уплашиха от високи данъци

Очаква се от догодина да влезе в сила по-висок данък върху печалбата от продажба на собственост, което накара продавачите да се разбързат със сделките

12:30 | 16.07.12 г.

Богатите собственици на жилища в САЩ, които разполагат с имоти за продан, внезапно притиснаха брокерите и поискаха да сключат сделки в рамките на следващите пет месеца, пише CNBC.

Възможната причина за това са очакваните промени в държавната данъчна политика.

След като данъчните облекчения, въведени от президента Буш, изтекат, налогът върху печалбата от продажба на собственост се очаква да бъде повишен от 1 януари догодина. Така продавачите на скъпи имоти могат да се окажат в ситуация, в която дължат данъци за милиони.

Много богати продавачи се разбързаха със сключването на сделки преди 2013 г. Други, които планираха да пуснат имотите си на пазара догодина или дори по-късно, го сториха през това лято.

Експерти предупреждават, че увеличението на броя на богаташите, продаващи поради опасения от по-високи данъци в бъдеще, би могло да предизвика натрупване на запаси и да доведе до понижение на цените в горния сегмент на пазара. Това на свой ред би могло повлияе и на останалата част от жилищния пазар и да окаже допълнителен натиск върху цените, макар че е възможно и да се увеличи обемът на продажбите.

Не липсват и анализатори обаче, според които данъчните страхове на богатите американци могат да се окажат неоправдани, защото е възможно промените изобщо да не влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
fallback