fallback

"Айфеловата кула" на Лондон събира противоречиви обществени оценки

Строителството на кулата Орбит в Олимпийския парк в Лондон се финансира от бизнесмена Лакшми Митал

15:24 | 12.07.12 г. 6

Кулата Орбит. Снимка: Ройтерс

Кулата Орбит на Arcelor Mittal в Олимпийския парк в Лондон предизвика сериозно оживление и то с основание, пише Forbes.

Огромната червена спираловидна конструкция привлича погледите на минувачите, оставяйки стадиона да бледнее на нейния фон.

Архитектът на кулата Аниш Капур и дизайнерът Сесил Балмон със сигурност са доволни от трайния отпечатък, оставили върху хоризонта на Лондон, но не всички лондончани са толкова горди с най-новата придобивка на града.

Финансовото участие на Митал в строителството отблъсква много хора. Освен това посетителите на сградата трябва да се бръкнат с 15 паунда за вход, което повдига въпроса дали това наистина е "обществен" проект.

Дори и да оставим настрана цените на билетите и финансирането, голяма част от полемиката около Орбит се дължи на факта, че кулата не е просто сграда, а дръзко и необичайно произведение на изкуството. В зависимост от естетичните си предпочитания някои я възхваляват и твърдят, че тя засилва специфичния облик на Олимпийския район, а други я критикуват остро и я наричат "грозна" и "странна".

В интервю за в-к Гардиън архитектът й Аниш Капур обяснява, че тя е единствената сграда в Олимпийския парк, която няма специално предназначение. "Целта й е експериментална", твърди той.

Макар и да не служи за спортен салон или хотел за спортистите, не бива да се пренебрегва фактът, че кулата е перфектна за наблюдение и предлага страхотна гледка към Лондон.

Кметът на Лондон Борис Джонсън не се бои да защитава проекта именно поради неговата уникалност и го определя като "международен спектакъл".

"Тя не е като Shard, нито като Айфеловата кула; тя е много по-изтънчена. Не искам да ставам шовинист, но мисля, че тя е много по-интересна за гледане от Айфеловата кула", заяви неотдавна кметът в интервю за BBC.

Още снимки на сградата можете да видите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
fallback