fallback

Строителните компании в САЩ набират свежи пари от борсата

Компаниите са уцелили добър момент, тъй като инвеститорите имат интерес към акции на жилищни строители

13:47 | 12.07.12 г.

Строителните компании в САЩ набират свежи пари от Wall Street, за да поправят балансите си и да попълнят изтънелите си запаси от земи, съобщава Wall Street Journal.

Очакванията на фирмите са продажбите на нови жилища да се съживят, допълва изданието.

Базираната в Атланта компания Beazer Homes USA обяви по-рано тази седмица, че ще набере около 75 млн. долара чрез продажбата на обикновени акции. Малко преди това строителят от Аризона Meritage Homes Corp. също съобщи, че е регистрирал за продажба 2,3 млн. нови акции с цел набиране на 75,7 млн. долара.

Според анализатори компаниите са уцелили добър момент, тъй като инвеститорите имат интерес към акции на жилищни строители.

Индексът на Dow Jones, в който са включени книжата на седем компании от бранша, е нараснал с близо 50% от началото на тази година.

Като емитират акции в момента, строителите изпреварват евентуална слабост на пазара, която би могла да възникне от нарастващата безработица, изборите в САЩ през ноември и проблемите в Европа.

Голяма част от приходите от продажбата на акции ще бъдат използвани за покупка на земя. Строителите обикновено трябва да притежават хиляди парцели с инфраструктура като канализация, тротоари и електроснабдяване, за да са готови да посрещнат потребителското търсене и бързо да започнат да изграждат жилища.

При минималния обем парцели, излезли на пазара от жилищната криза насам, готовите за строеж места с първокласна локация, разположени в квартали с добри училища и удобен транспорт до райони с концентрация на офиси, стават все по-оскъдни и по-скъпи, което предизвиква война с наддавания за земя.

В тази ситуация някои строители реагираха, като започнаха да купуват парцели извън регулация и сами да осигуряват инфраструктурата, като разчитаха, че потребителското търсене на нови жилища ще се повиши през идните няколко години. Поради високите разходи обаче, покупката на подобни парцели е доста рискована.

Освен земята, има и други фактори, които влияят на строителите. Някои от тях са натоварени с тежки дългове и търсят начин да ги изплатят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 12.07.12 г.
fallback