fallback

Инвестициите в бизнес имоти остават стабилни през второто тримесечие

В момента на пазара доминират богатите купувачи с пари в брой, които предпочитат ключовите първокласни локации, както и институционалните инвеститори

10:16 | 11.07.12 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти през 2012 г. остава стабилен през второто тримесечие на годината, показват резултатите от изследване на Jones Lang LaSalle в повече от 60 държави, цитирано от онлайн изданието Europe Real Estate.

Предварителните даннина компанията показват, че обемът на инвестициите в САЩ е нараснал с 10% спрямо първото тримесечие до 103 млрд. долара.

В Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Близкия изток и Африка, както и в Северна и Южна Америка се наблюдава засилване на активността през второто тримесечие. На годишна база обаче картината не е толкова оптимистична и единствено в Азиатско-тихоокеанския регион е налице повишение на обема на инвестициите.

За разлика от първата половина на 2010 г., когато пазарът беше крехък, доверието на инвеститорите през първите шест месеца на тази година е доста по-оптимистично, което води до повишение на обемите с над 50%.

Положителните нагласи през първата половина на 2011 г. обаче, когато в глобален мащаб бяха разгърнати редица държавни стимули, не се запазиха заради продължаващите опасения за задлъжнялостта и икономическия растеж.

В момента на пазара доминират богатите купувачи с пари в брой, които предпочитат ключовите първокласни локации. Активни са и институционалните инвеститори, за сметка на изпадналите във финансови затруднения фирми и строители.

Въпреки че обемът на инвестициите през първата половина на тази година е малко по-нисък спрямо същия период на 2011 г., не се наблюдава драматичен спад на инвеститорската дейност, макар че сделките приключват по-бавно, а осигуряването на дългово финансиране продължава да е проблем.

Jones Lang LaSalle очаква обемите за цялата година да бъдат в общи линии на нивата от миналата година, т.е. около 400 млрд. долара.

Ако цените на ключовите локации продължат да нарастват, множеството възможности на второстепенните пазари ще привличат все повече внимание, което би могло допълнително да засили резултатите през втората половина на годината, която по традиция е по-активен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
fallback