fallback

Кметът на Ню Йорк подкрепя строителството на микрожилища

Градоначалникът е установил недостиг на малки жилища, които се търсят от самостоятелно живеещите или от двучленните домакинства

21:40 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Възможно ли е апартаментите в Ню Йорк да станат още по-малки? Кметът Майкъл Блумбърг със сигурност се надява това да е така, пише Ройтерс.

В началото на тази седмица той обяви конкурс за проект за апартаменти с площ от 25,5 до 28 кв. м като част от инициативата на властите да се справят с недостига на жилища, подходящи и достъпни за нарастващата група едночленни и двучленни домакинства в града.

"Хора от цял свят искат да живеят в Ню Йорк, ето защо ние трябва да изградим един нов жилищен модел, който е сигурен, достъпен и иновативен, за да отговорим на нуждите им", заяви кметът при представянето на конкурса.

По думите му градът има намерение да премахне изискванията за зониране в квартал "Кипс Бей" в Манхатън, който е собственост на общината, за да позволи построяването на жилищна сграда с микроапартаменти. Площта им ще е около четири пъти по голяма от тази на стандартна затворническа килия и около 40 пъти под размера на къщата на кмета.

По официални данни в Ню Йорк има около 1,8 млн. домакинства с един или двама членове и едва около 1 млн. студиа и апартаменти с една спалня. Според властите това е знак, че жилищните запаси на града не успяват да догонят тенденцията на промяна на демографската структура на населението.

Кметът ще събира предложения за сграда с около 80 микроапартамента през следващите два месеца. След построяването им те ще бъдат продадени или отдадени под наем на свободния пазар. Градът няма да субсидира проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback