fallback

Намалява предлагането на съвременни индустриални имоти в Европа

По-богат е изборът на площи в Централна и Източна Европа, отколкото на Запад

19:15 | 06.07.12 г.

Доверието сред потребителите, търговците и производителите в Европа, Близкия изток и Африка остава ниско на фона на продължаващата криза в еврозоната, сочат резултатите от изследване на консултантите от Jones Lang LaSalle, цитирано от онлайн изданието Europe Real Estate. 

Нарастващата предпазливост на наемателите е отразена в забавеното търсене на промишлени имоти, а нивата на усвояване за цялата 2012 г. се очаква да останат с около 20% под тези, отчетени през миналата година, посочват се в доклада.

"Въпреки по-мрачните прогнози за производството в Европа, търсенето на големи и съвременни съоръжения вероятно ще остане над дългосрочната тенденция, тъй като наемателите продължават да се стремят към оптимизиране на веригата на доставките и търсят начини да приспособят стратегиите си към променящите се изисквания на клиентите", коментира Венсан Лотефие, главен изпълнителен директор на отдела за корпоративни решения на Jones Lang LaSalle за района на Европа, Близкия изток и Африка.

В същото време обаче предлагането на готови големи и съвременни обекти е по-затегнато в сравнение с миналата година. Този факт, съчетан с ограниченото строителство, означава, че изборът ще продължи да се свива до края на тази година, особено в основните центрове в Европа.

В резултат на това наемателите все по-често ще бъдат принудени да правят компромиси с качеството или локацията, или пък ще подписват договори за наем на сгради, които да бъдат построени съобразно с техните нужди, но при по-малко гъвкави условия.

Картинката е малко по-добра за онези наематели, търсещи индустриални площи в Централна и Източна Европа. Там изборът продължава да е по-богат, а условията за наемите като цяло са по-благоприятни, отколкото в основните локации в Западна Европа. Въпреки това предлагането на съвременни площи остава доста под нивата в Западна Европа.

Очаква се по-силната актвиност на наемателите да намали избора им в региона на Централна и Източна Европа през идните месеци.

"В момента добри нива на избор има единствено в Амстердам, Париж, Лион и Мадрид в Западна Европа, както и в Будапеща и Варшава в Централна Европа. Тъй като не очакваме спекулативно строителство на тези пазари, предлагането ще намалее през следващите  тримесечия", прогнозира Александра Торноу от Jones Lang LaSalle.

"Русия продължава да е единственото изключение, където има значителен обем на спекулативно строителство, около 400 000 кв. м. Това означава, че там изборът за наемателите вероятно ще се подобри", допълва тя.

Извън Европа търсенето от страна на наематели на промишлени площи продължава да е ниско. Международните компании обаче все по-често обръщат поглед към пазарите в Близкия изток, за да се възползват от по-ниските разходи за труд, наличността на работна ръка и възможността да обслужват местните потребителски пазари.

"Отчасти все още неразвитите пазари на промишлени имоти, в комбинация с нарастващата активност, ще оказват все по-силен натиск за повишение на наемите на  някои пазари в Близкия изток, особено в Саудитска Арабия. Очакваме наемите в Обединените арабски емирства да останат стабилни поради малко по-благоприятните условия за потребителите", заключава Торноу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
fallback