fallback

Хотелите - новият бум в Дубай

Туристическият балон е единственият балон, който никога няма да се спука за емирството, коментира строителен предприемач

16:16 | 06.07.12 г.

Дубай, който е известен с това, че има проекти като ски писта в търговски център и изкуствен остров под формата на палмово дърво, все още се възстановява от срива на пазара на имоти, който стопира редица също толкова екстравагантни идеи, пише Wall Street Journal.

И все пак в емирството се кроят планове за луксозен подводен хотел, който ще струва цели 120 млн долара. В сградата ще има 21 подводни стаи с големи прозорци с изглед към Персийския залив, както и луксозен хотел с формата на диск над водата.

Дизайнът включва и няколко апартамента, които ще се предлагат за продажба на цени между 50 млн. и 150 млн долара. Очаква се хотелът да отвори врати за посетители през 2016 г. За подобна нова увереност си има причина: Дубай е магнит за туристите, които го смятат за оазис на спокойствието в един разтърсван от размирици район.

Строителите и инвеститорите в хотели в града печелят, тъй като останалите традиционни туристически дестинации в Близкия изток, като Египет, Тунис и Бахрейн, са раздирани от безредици - както политически, така и граждански. Освен това правителството на Дубай продължава да инвестира агресивно в амбицията си да се превърне във водеща световна туристическа дестинация.

През първото тримесечие на годината емирството е било посетено от 2,6 млн. нови туристи, което е с 9% повече в сравнение със същия период на миналата година. Броят на нощите, прекарани от туристите в Дубай, е скочил с 22%, а приходите на хотелите са нараснали с 24%.

За да се задоволи това търсене, в Дубай през 2012 г. ще бъдат постровени около 5000 нови хотелски стаи, или с 54% повече в сравнение с Манхатън, сочат изчисления на консултантската компания Jones Lang LaSalle. За сравнение през миналата година броят им е бил 2308.

В Дубай вече присъстват почти всички големи оператори на луксозни хотели. В началото на тази седмица държавната строителна компания Istithmar World обяви, че ще реновира океанския лайнер "Кралица Елизабет 2", който закупи преди пет години в разгара на икономическия бум, и ще го превърне в луксозен хотел с 300 стаи.

"Туристическият балон е единственият балон, който никога няма да се спука за Дубай", споделя Хамис Джума Буамим, президент на държавната фирма Drydocks World and Maritime World, която строи подводния хотел.

Дубай, който е съвзем близо със самолет до Европа и по-голямата част от Азия и Африка, предлага на посетителите си достъпен лукс и относителна толерантност към други култури.

Той е едно от седемте емирства в Обединените арабски емирства, където се смята че се намират 10% от известните залежи на петрол в света. По-голямата част от този петрол обаче се намира в съседен Абу Даби. Това е една от причините Дубай да се стреми да се превърне в турсистически и търговски център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
fallback