fallback

Хотелите в Европа предоставят добри инвестиционни възможности

Стойността на хотелите пострада по-малко от кризата, имотите носят добри приходи и доверието в сегмента нараства в последната година

10:28 | 05.07.12 г.

На фона на продължаващата несигурност в еврозоната и мрачната икономическа картина в останалата част на Европа, търсенето на възможности за инвестиции доведе до засилването на интереса към хотелите, пише Wall Street Journal.

Хотелиерският бранш в Европа може и да е податлив на икономическата нестабилност, но стойностите на хотелите, които пострадаха по-малко от тези на търговските имоти и офисите по време на финансовата криза от 2008-2009 г., се възстановиха и инвеститорите вече оценяват устойчивостта на сектора и способността му да генерира приходи, обясняват експерти.

С поевтиняването на еврото на валутните пазари еврозоната стана привлекателна дестинация за почивка за азиатците и американците, което подобри заетостта на хотелите.

През 2011 г. в Европа, Близкия изток и Африка са сключени сделки с хотелски имоти за 8,94 млрд. евро, или с 14% повече в сравнение с предходната година, сочат изчисления на компанията Jones Lang LaSalle. Тези данни са доста под 21,37 млрд. евро за 2007 г., но са далеч над 3,3 млрд. евро, отчетени през 2009 г. Според Jones Lang LaSalle 2012 г. ще е дори по-силна.

Все пак има и известна доза скептицизъм относно това колко дълго ще продължи тази тенденция. Някои наблюдатели на пазара очакват продажбите на проблемни имоти отново да предизвикат известно забавяне на пазара.

Много заеми за сектора на имотите ще трябва да бъдат рефинансирани през тази или следващата година, а достъпът до финансиране все още е доста труден и даже невъзможен за инвеститорите на пазара на имоти с по-ниско качество със сравнително добра локация. Вероятно броят на сградите, обявени за продажба, ще се увеличи, а приключването на продажбите ще е по-трудно, твърдят експерти.

Въпреки дълговата криза, свиването на икономиката в много страни от Европейския съюз и нестабилността на европейската банкова система, от Jones Lang LaSalle твърдят, че доверието към сегмента на хотелските имоти е нараснало от октомври 2011 г. насам.

"Пазарният сегмент на евтините хотели е много стабилен, а търсенето е устойчиво по време на криза", посочва Оливие Петреши, директор на Carlyle Group.

"По време на криза хората свиват разходите си и избират 3- или 4-звездни хотели, вместо такива с 5 звезди. Ето защо евтините и качествени хотели винаги ще имат клиенти", допълва той.

Въпреки че европейски столици като Париж и Лондон са популярни, а петзвездните хотели оглавяват списъка с желанията на инвеститорите, малцина са тези, които могат да си ги позволят.

"Да се конкурираш с международните купувачи в луксозния сегмент е буквално невъзможно и финансово необосновано", посочва Йохен Шефер-Сурен от фонда за имоти Internos. "Купувачите от Русия и Близкия изток, чийто приоритет е да запазят капитала си, а не да направят печалба, често вземат най-добрите активи", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 10.09.22 г.
fallback