fallback

Какво е бъдещето на контрола върху ценните книжа, обезпечени с ипотеки?

Регулациите, които бяха създадени през 2009 г., губят значението си с възстановяването на пазара

10:30 | 02.07.12 г.

В най-мрачните дни на финансовата криза бяха създадени специални регулатори, които да защитават интересите на инвеститорите в ценни книжа, обезпечени с ипотеки, припомня The Wall Street Journal.

Сега обаче новите контролни органи като че ли все повече губят значението си, отбелязва изданието.

От 2009 г. емисиите ценни книжа, обезпечени с ипотеки, бяха наблюдавани от т. нар. оперативен съветник. Той трябваше да съблюдава правата на облигационерите и да се увери, че те получават подходящо обезщетение ако собствениците на жилища, чиито ипотеки са използвани при емитирането на книжата, изпаднат в несъстоятелност.

Силата на тези контролни органи обаче вече е много по-слаба, отколкото беше по времето на въвеждането им. Освен това оперативните съветници вече не получават толкова дълбока информация, колкото преди 2-3 години.

Стивън Пауъл, президент за Северна Америка на Situs Cos., компания за имоти, която е и оперативен съветник, смята, че контролните органи трябва да получат повече правомощия, тъй като с възстановяването на пазара застрахователните стандарти са значително отхлабени.

Не всички участници на пазара обаче са на това мнение. Според анализатори системата вече сама защитава облигационерите, а от 2009 г. насам, когато бяха въведени новите регулатори, не е имало необходимост от тяхната намеса.

Със сигурност контролните органи ще запазят значението си и в бъдеще, въпреки противниците на тази система, които настояват, че тя генерира допълнителни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 08.09.22 г.
fallback