fallback

Цените на жилищата във Великобритания са се понижили през юни

Годишният спад от 1,5% е най-големият от август 2009 г., отчитат от Nationwide

10:48 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата във Великобритания са се понижили през юни заради края на програмата за данъчни облекчения и борбата за възстановяване от рецесията, съобщиха от Nationwide Building Society, цитирани от Bloomberg.

Спрямо май цените на Острова като цяло са спаднали с 0,6%, а на годишна база е регистрирано намаление от 1,5% до средните 165 738 паунда за жилище.

Регистрираният годишен спад на цените на жилищата в страната е най-големият от август 2009 г., посочват от агенцията.

Данните на Асоциацията на британските банкери пък показаха, че нетното ипотечно кредитиране през май е намаляло за първи път от най-малко 15 години. Намалели са и дадените одобрения за нови жилищни кредити.

От организацията припомнят, че до седмици се очаква централната банка на Великобритания и финансовото министерство да обявят детайлите по нова програма за стимулиране на кредитирането.

„Икономическите условия се очаква да останат тежки през следващите 12 месеца", предупреждава главния икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Той припомня, че още преди месеци от централната банка прогнозираха, че кредитирането ще намалее заради високата безработица, слабото потребителско доверие и по-тежките условия на банките.

От Nationwidе не очакват резки ценови колебания през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 10.09.22 г.
fallback