fallback

Очаква се 40% поскъпване на земеделската земя на Острова до 2016 г.

Инвеститори насочват интереса си към британските ниви заради ръста при търсенето на храни в глобален план и по-ниските данъци

13:36 | 27.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Цената на фермите във Великобритания през следващите 4 години се очаква да нарасне рекордно в сравнение с цените на другите класове инвестиционни активи в цяла Европа, пише Ройтерс.

Двигател на ценовия бум са инвеститорите на Острова, които насочват интереса си към земеделската земя заради растежа на търсенето на храни в глобален план, както и заради по-ниските данъци, отбелязва агенцията.

Резултатите от анализ на Oxford Economics и консултантската компания Savills показват, че до 2016 г. цените на земеделската земя във Великобритания ще скочат с близо 40 на сто, което е много над прогнозния ръст на цените на златото, петрола, десетгодишните британски държавни облигации и имотите в най-престижните квартали на Лондон.

Агенцията на ООН за храните и земеделието изчислява, че до 2050 г. светът ще трябва да произвежда 1 млрд. т зърнени култури и 200 млн. т животински продукти годишно за изхранване на населението, което тогава ще наброява 9 млрд. души.

Според Алекс Лоусън от Savills ръстът на цените на земеделската земя на Острова ще се подхранва и от нарастващата консумация на хляб и картофи в развиващите се икономики, тъй като в страната се отглеждат предимно зърнени култури.

Той допълва, че към горното му твърдение, допълнителна предпоставка за засилване на инвестициите в земеделска земя са и предимствата на данъчното облагане във Великобритания.

В последното десетилетие средната стойност на земеделската земя на Острова се е утроила до около 6 хил. паунда за акър, а по-обширни ниви могат да се купят за минимум 10 хил. паунда.

В последните години се наблюдава засилен интерес към инвестициите в земеделска земя в световен мащаб, отбелязва агенцията.

Неправителствената организация Grain, която насърчава устойчивото използване на ресурсите, изчислява, че само през миналата година пенсионни фондове са инвестирали между 5 и 15 млрд. долара в земеделска земя. Според прогнозите на организацията сумата ще се удвои до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 07.09.22 г.
fallback