fallback

Следващият ипотечен балон ще се спука в Норвегия?

Историята ни учи, че епизодите на бързо нарастване на кредитирането в комбинация с рязък ръст на цените на активите почти винаги водят до финансов стрес

21:16 | 26.06.12 г.

Снимка: jaybergesen, лиценз: CreativeCommons

Тенденции от периода преди ипотечната криза в САЩ предполагат, че разрастващият се пазар на недвижими имоти в Норвегия вероятно ще се окаже балон, чието спукване може да нанесе сериозен удар на норвежката икономика, се казва в доклад на Федералния резерв (Фед) в Сан Франциско, цитиран от CNBC.

Много е трудно да се идентифицира инвестиционен балон преди той да се спука, тъй като е сложно да се определи дали цените се повишават поради прекомерно поемане на рискове или вследствие на икономически фундаменти.

Еди от начините да преценим това, пишат в доклада Мариус Юргилас, съветник на Норвежката централна банка и Кевин Лансинг, главен икономист на Фед в Сан Франциско, е да се вгледаме в очакванията за бъдещите цени в сектора.

На базата на тези прогнози от преди 5 години в САЩ авторите откриват паралели със ситуацията в Норвегия днес.

Преди колапса на пазара в САЩ с нарастването на цените купувачите на жилища ставаха все по-оптимистично настроени.

Подобно поведение е нелогично, тъй като колкото са по-високи цените, толкова по-малка е потенциалната възвращаемост за купувачите, посочват авторите.

Подобна тенденция се наблюдава и в Норвегия, където от 2006 г. цените на недвижимите имоти са се увеличили с близо 30%.

Според доклад на Международния валутен фонд (МВФ), публикуван по-рано тази година, пазарът на недвижими имоти в Норвегия е надценен с между 15% и 20%.

„Историята ни учи, че епизодите на бързо нарастване на кредитирането в комбинация с рязък ръст на цените на активите почти винаги водят до финансов стрес“, коментират авторите. „Само времето ще покаже дали ситуацията на пазара на недвижимости в Норвегия ще се окаже различна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 03.09.22 г.
fallback