fallback

Спънки и проблеми при схемата за споделена собственост във Великобритания

Системата за препродажба на дялове в жилищни асоциации е рестриктивна спрямо собствениците

09:10 | 26.06.12 г.

Във Великобритания споделянето на собствеността е популярна сред купувачите на първи дом. Резултатите от ново проучване обаче показват, че този начин за сделка с жилище не работи както трябва, пише онлайн изданието PropertyWire.com.

Споделената собственост позволява на хора, които нямат възможност да инвестират в собствено жилище, да придобият дял в някакъв имот. С времето съсобствениците могат да изкупят останалите дялове на жилищната асоциация, така че постепенно да придобият цялото жилище.

От Университета в Кеймбридж са установили, че препродажбите на дялове в жилища са ограничени от редица структурни и системни проблеми, решаването на които може да стане с помощта на правителството и жилищните асоциации.

„Като цяло изглежда, че пазарът на споделена собственост не е бил по-тежко засегнат в сравнение с по-широкия пазар“, коментира Ана Кларк, съавтор на доклада на университета.

Кларк уточнява, че експертите от центъра за жилищна политика и планиране на научните изследвания към университета са направили мащабно проучване на 52 жилищни асоциации. Резултатите от изследването показват, че от 2004-2005 г. препродажбите на дялове в имоти не са надвишавали 2-3% годишно.

Експертите са установили, че самата система на препродажба на дяловете е рестриктивна по отношение на съсобствениците. Още повече, че пропастта между техните доходи и стойността на самите жилища се разширява все повече.

Системата толерира купувачите на първи дом и наемателите на социални жилища, които искат да придобият постепенно на 100% собствеността върху дадено жилище. Много от собствениците на дялове в жилища обаче се сблъскват с твърде високи разходи при продажбата им и това ги възпира да ги пуснат на пазара.

Жилищните асоциации освен това получават обвинения, че често не маркетират предлаганите от тях имоти достатъчно добре. Спънка е и сложният начин за отпускане на ипотеки на потенциалните купувачи.

Докладът отправя няколко препоръки за това как политиките и практиката, отнасящи се към споделената собственост на Острова, могат да бъдат подобрени, за да се даде възможност на повече споделени собственици да продължат с придобиването на дялове.

Експертите препоръчват собствениците да осигурят депозит, който да им даде сигурност при жилищни кризи, както и да се гарантира някакъв минимален дял, при сделката с който споделените собственици по-бързо да се приближават към целта да закупят жилището.

В заключение в доклада се посочва, че споделената собственост във Великобритания все още се радва на голяма популярност, въпреки проблемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
fallback