fallback

Засилва се активността на държавните инвестиционни фондове на пазара на имоти

Фондовете са търсили сигурността на инвестициите в имоти през миналата година заради несигурността на финансовите пазари

08:15 | 26.06.12 г.

Държавните инвестиционни фондове стават все по-активни, пише FT. През 2011 г. суверенните фондове са направили с 42% повече инвестиции в сравнение 2010 г., отбелязва изданието.

Миналата година държавните инвестиционни фондове са направили 237 преки инвестиции, оценени на 80,9 млрд. долара, според данни на Sovereign Investment Lab в Bocconi University. По-голямата част от тези пари са дошли от развиващите се държави и са се насочили към Европа и други развити пазари, посочват експертите.

В доклада се посочва още, че често инвестициите са насочени към компании със сериозни експозиции към развиващите се пазари, като например LVMH или испанската  Iberdrola, които имат силно присъствие в Китай и Латинска Америка.

Държавните инвестиционни фондове са инвестирали малко средства в европейската индустрия, което издава липсата на доверие в европейските икономики и способността им да се справят с настоящите икономически трудности, посочват специалистите.

Докладът разкрива как финансовата криза все още влияе на фондовете, включително на инвестиционния фонд на Катар, който е вложил едва 4,4 млрд. долара в сектора на финансовите услуги през 2011 г., от които 1,3 млрд. долара са били предназначени за спасяване на собствените му банки.

Фондовете са търсили сигурността на инвестициите в имоти през миналата година заради несигурността на финансовите пазари, показват данните. Ню Йорк и Лондон са считани като традиционни убежища за инвеститорите, особено от Азия.

“Фондовете с дългосрочен хоризонт на инвестиране винаги са предпочитали имотите и още известно време ще сме свидетели на такива сделки”, пише в доклада.

Освен държавни инвестиционни фондове към инвестиции в имоти се насочват и пенсионни фондове от Азия, които също предпочитат пазарите в Ню Йорк и Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 28.08.22 г.
fallback