fallback

Имотната криза в Дубай е свършила, твърдят от OBG

Солидният растеж от последните няколко месеца дава основания за такива твърдения, смятат от изследователската група

11:10 | 21.06.12 г.

Изследователският гигант Oxford Business Group (OBG) твърди, че имотният срив в Дубай е свършил, след като жилищният сектор регистрира "солиден растеж през последните няколко месеца", пише онлайн изданието Arabian Business.

"И други сегменти на сектора показват признаци, че спадът от близкото минало започва да преминава в растеж", посочва регионалният директор на OBG Оливър Корнкок.

Цените на имотите в Дубай нараснаха рязко, след като градът отвори имотния си сектор за чуждестранни инвеститори през 2002 г. От началото на 2007 г. до средата на 2008 г. цените се покачиха с почти 80%, а местни строители стартираха проекти за милиарди долари.

В резултат на финансовата криза обаче настъпи срив, който понижи цените на жилищата средно със 60%.

Според Корнкок всичко това вече е минало.

"Въпреки че темпото на растеж, отчитано от различните агенции, варира до известна степен, всичко сочи, че вървим към бавно, но стабилно възстановяване на пазара на жилищни имоти в Дубай", посочва експертът.

Той изразява мнение, че доверието на инвеститорите се дължи и на нов закон, предложен от правителството.

"Според проектозакона за защита на инвеститорите, който може да влезе в сила този месец, правата на собствениците ще бъдат подсилени, включително и правото им да отменят договори, ако строителят не осигури всички удобства и услуги, изредени в договора за покупка, или пък ако имотът не бъде предаден в рамките на определения осеммесечен период", обяснява Корнкок.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 05.09.22 г.
fallback