fallback

Има ли почва за мол в западна София?

Миналата седмица бе обявено, че ECE, която има дял в Serdika Center, ще поеме управлението на проекта за изграждане на Mega Mall

12:46 | 18.06.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На западния фронт на пазара на молове в столицата има шанс да се случи нещо ново. Един от проектите за търговски центрове, запланувани в западната част на София и замразен поради финансовата криза, може би ще продължи да се изгражда.

Люлин, заедно със съседните квартали, са един от регионите, които останаха без търговски център от модерен тип след бурното развитие преди 2008 г., въпреки че тогава бяха обявени поне 3-4 мащабни проекта.

Един от тях бе проектът за изграждането на Mega Mall, разположен в близост до метростанция „Западен парк“. Първата копка бе направена още през 2007 г., когато австрийският инвеститор Real 4 You обяви планове да вложи 55 млн. евро. Впоследствие обаче с настъпването на кризата строителството бе спряно и молът стои неизграден и до днес.

Миналата седмица обаче бе обявено, че единият от инвеститорите в Serdika Center - германската ECE, е била назначена да поеме управлението и отдаването под наем на площите в проекта. Досега с отдаването се занимаваше Raiffeisen Real Estate Bulgaria.

Според новото съобщение проектът се очаква да отвори през есента на 2013 г. Както сочеха и първоначалните планове молът ще има отдаваема площ от 24 хил. кв. м на четири нива и над 100 магазина, кафета и ресторанти.

По думите на управляващия директор на ECE Bulgaria Пламен Илчев в търговския обсег на Mega Mall живеят 1,3 млн. потребители.

ECE управлява 183 мола в Европа с обща площ от 6 млн. кв. м, 17 500 търговски обекта и годишен обем на продажбите от над 19 млрд. евро.

Real 4 You развива търговски, офис, жилищни и хотелски комплекси в Централна и Източна Европа от 1995 г. насам. Тя има проекти в Унгария, Чехия, Словакия, близо 40 запланувани и завършени проекти в Румъния, Австрия, хотелски проекти в Хърватска и др.

Наред с проекта за мол в Люлин, у нас компанията бе запланувала и такъв в Ямбол. Според информация от сайта на компанията, FamilyCenter Jambol се очаква да бъде отворен също през 2013 г.

Вижте как ще изглежда проектът за Mega Mall.

Вижте ексклузивно интервю на Investor.bg с главния изпълнителен директор и син на основателя на ECE Александър Отто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
fallback