fallback

Централната банка на Швейцария предупреди за рискове на пазара на имоти

Цените на жилищата надхвърлят икономически оправданите стойности, посочват от институцията в свой доклад

13:52 | 15.06.12 г. 1

Швейцарската централна банка обяви, че са необходими мерки, които да подготвят кредиторите за нарастващите рискове, произтичащи от пазарите наимоти и ипотеки в страната, предаде Bloomberg.

"Цените на жилищата надхвърлят икономически оправданите стойности ", обяви банката в годишния си доклад за финансова стабилност.

"С оглед на нарастващите рискове на швейцарския пазар на недвижими имоти и ипотеки, смятаме, че са необходими корективни мерки", пише в доклада на институцията.

По-рано този месец швейцарското правителство обяви стъпки за намаляване на рисковете, свързани с ипотечното кредитиране, включително правила, позволяващи на институцията по своя преценка да повишава капиталовите изисквания за всички банки с до 2,5% от активите с претеглен риск с цел борба срещу "прекомерен ръст на кредитирането".

Мерките ще влязат в сила през юли, а правителството има право да активира изискването за капиталов буфер по искане на централната банка и след консултации със швейцарския банков регулатор.

Швейцарската централна банка оценява капиталовата адекватност на банките, като изчислява евентуалните рискове от "много жесток, но възможен сценарий" от ескалиране на дълговата криза, което би довело до "дълбока рецесия" в страната, спад на цените на имотите и повишение на фалитите на домакинствата и фирмите.

Дори и при по-благоприятен сценарий за следващите 12 месеца централната банка предвижда повишаване на рисковете за пазара на имоти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
fallback