fallback

Очаква се поскъпване на имотите в Русия заради ограничения за плащане в брой

Участниците на вторичния пазар на имоти в Руската федерация ще започнат да калкулират и банковите разходи в цените, предупреждават експерти

17:45 | 14.06.12 г.

Руското финансово министерство планира да забрани плащанията в брой над 600 хил. рубли, съобщи онлайн изданието The Moscow News.

Предложението е публикувано на сайта на министерството, като целта му е да регулира сделките с имоти и автомобили, за да се намали “нивото на престъпност” при тези транзакции, уточнява изданието.

Ведомството предвижда забраната да обхване не само сделки между физически лица и фирми, но и сделки между две физически лица.

Реформата обаче вероятно ще доведе до ръст в цените, като най-засегнати вероятно ще бъдат недвижимите имоти.

Сферата, която ще пострада най-много от промените, ще е вторичният пазар на имоти, и по-точно сделките, в които има няколко вериги от купувачи и продавачи. Почти всички подобни имотни сделки включват плащане в брой, твърди Михаил Куликов от компанията Inkom Realty.

При подобни сложни транзакции има многобройни банкови такси, ако те се извършват безкасово. "Всички тези разходи ще бъдат включени в цената на жилищата", допълва експертът.

Подобни банкови разходи могат да доведат и до увеличение на цените на автомобилите.

"Естествено, колкото по-висока е цената на покупката, толкова повече пари ще трябва да бъдат платени за такси", посочва Игор Богатирев от Gneser.

Той допълва, че руснаците едва ли ще се зарадват много на удобството да не се налага да носят големи суми пари в офисите на автомобилните дилъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 14.06.12 г.
fallback