fallback

Оряхово ще развива средновековната крепост край града като туристическа атракция

Това е поредната община, която получава правото да управлява културни ценности заради възможностите за еврофинансиране

16:22 | 13.06.12 г.

Община Оряхово ще управлява за срок от 10 години средновековната крепост "Камъка" край града, която е със статут на културна ценност от национално значение, реши правителството на днешното си заседание.

Местната администрация ще развива крепостта, която е строена през ІХ-Х век, като атрактивна туристическа дестинация.

С опазването и реставрацията на обекта ще се занимава историческият музей в Оряхово.

Общината в Оряхово е поредната, която получава правото да стопанисва и управлява културни ценности, за да бъдат разработени като местни туристически атракции.

Правителството прехвърля старините на местните власти, защото те имат повече възможности да получат европейски средства за реставрация, поддръжка и популяризация на обектите.

В средата на декември миналата година кабинетът прехвърли за 10 години Античния театър в Пловдив на местната власт. Общината в Пловдив вече е готова с нова концепция за развитие на Стария град, част от който е и древното съоръжение.

Общините Ботевград, Ямбол, Севлиево, Костенец и Кърджали получиха правото да управляват археологически културни ценности, сред които са крепостта Траянови врата и комплексът Перперикон.

Управлението на античната крепост „Трансмариска” край Тутракан в началото на тази година беше прехвърлено на местната община. Властите във Велико Търново пък получиха църквата „Св. 40 мъченици” и Мавзолея-костница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
fallback