fallback

Цените на жилищата във Великобритания през май остават под натиск

Индексът на RICS се е отлепил от шестмесечното дъно, достигнато през април, но остава на отрицателна територия

12:40 | 12.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Индексът на цените на жилищата, изчисляван от Кралската институция на сертифицираните оценители (RICS), е останал на отрицателна територия през май заради кризата в Европа и края на данъчно облекчение за купувачите на първи дом, предаде Bloomberg

Показателят е нараснал до -16 пункта в сравнение с -19 през април, когато бе отчетена най-ниската му стойност за последните шест месеца. Стойностите под нулата означават, че по-голямата част от оценителите отчитат спад на цените на жилищата.

Британската икономика отново изпадна в рецесия със задълбочаването на дълговата криза в еврозоната, а Испания бе принудена да потърси помощ от европейските си партньори за спасяването на банковата система.

"Икономическата нестабилност във Великобритания и в чужбина продължава да подкопава потребителското доверие", посочва говорителят на RICS Питър Болтън Кинг.

В същото време индекс, измерващ броя на новите запитвания от страна на потенциалните купувачи, се е понижил до -1 спрямо 5 - най-ниското равнище от януари. Индикаторът за продажбите се е свил до 9 пункта в сравнение с 14, посочват от RICS.

През изминалите три месеца индексите на цените за 11 от 12-те региона на Острова, наблюдавани от института, отчитат спадове, като най-голямо е понижението в Северна Ирландия.

Единственото изключение е Лондон, където индексът е на равнище от +44.

По-рано тази година търсенето на жилища бе засилено заради данъчно облекчение за купувачите на първи дом. Мярката обаче приключи действието си на 24 март, след което се наблюдава известен отлив на купувачи от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 06.09.22 г.
fallback