fallback

Новите жилища, обявени за продажба във Великобритания, са се удвоили за 1 година

Цените през април са отстъпили от достигнатия 42-месечен връх през март, показват данни на SmartNewHomes

16:16 | 08.06.12 г.

Броят на новите жилища, които излизат на пазара във Великобритания, се е удвоил през последната година. Средната цена на новите имоти се е повишила с 3,2% до 226 859 паунда, показват данни на SmartNewHomes.

През април обаче цените на новите жилища на Острова са се понижили с 1,9% в сравнение с март.

„През април цените отстъпиха от достигнатия през март 42-месечен връх, тъй като песимистичните икономически прогнози и проблемите на еврозоната отслабиха активността на купувачите“, коментира Стивън Лийс, директор на SmartNewHomes.

"Купувачите ще бъдат стимулиран от новината, че броят на новите жилища, които в момента са на пазара, се е удвоил през последната година, но правителството и строителният бранш не трябва да лежат на стари лаври“, допълни Лийс.

Той поясни, че ръстът на броя нови жилища, обявени за продажба, е от много ниска база. Великобритания страда от недостиг на нови жилища и е необходимо по-активно строителство, за да се отговори на търсенето.

Задълбочава се и поляризацията на пазара на имоти на Острова. В Лондон средната цена на ново жилище през април е била 359 804 паунда, или с 3,5% по-малко спрямо март. На годишна база обаче цените на новите жилища в британската столица са нараснали със 7,2%.

Средните цени на новите жилища в Североизточна Англия са отбелязали минимално повишение през април спрямо март и се очаква да продължат да растат.

В средните и северните части на страната обаче цените на новите жилища се понижават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 26.08.22 г.
fallback