fallback

Върви се към приемане на евродиректива и за ипотечните кредити

Депутатите от икономическата комисия на ЕП приеха текстове, които регламентират правата и задълженията на кредитори и кредитополучатели

11:56 | 08.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Икономическата комисия на Европейския парламент (ЕП) прие доклад с предложения за бъдещата директива за ипотечните кредити, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Целта на новите правила е да се гарантира, че потенциалните кредитополучатели са добре информирани за ипотечните кредити, че взимат заем, който отговаря на техните нужди, както и че финансовите институции оценяват правилно кредитоспособността на своите клиенти.

Купувачите на жилища с ипотечни кредити също така ще бъдат по-добре защитени в случай, че не могат да покриват задълженията си и се стигне до принудително отнемане на жилището.

Ще бъде наложен и по-засилен контрол на ипотечните кредитори, за да се ограничи безотговорното отпускане на заеми.

Изискванията в проектодирективата за ипотечните кредити ще бъдат съобразени с националните политики на държавите-членки в Европейския съюз, свързани с пазара на имоти. Основните правила ще важат за цялата общност, като банките ще са задължени да предоставят информация за ипотечните заеми, които предлагат, в стандартизиран формат, по подобие на стандартния европейски формуляр за потребителските кредити.

Банките ще са длъжни да предоставят пълна информация за ипотеките преди потребителите да са поели финансови ангажименти, предвиждат правилата.

Финансовите съвети, които банкерите ще дават на клиентите си, следва да бъдат безпристрастни и да изясняват дългосрочните финансови последици от сключването на договор за ипотечен заем.

Клиентите трябва да получат сравнителна информация за различните продукти, а условията по кредитите трябва да съответстват на моментното състояние на кредитополучателя, както и перспективите пред него.

В случай, че кредитополучател изпадне в неплатежоспособност, евродепутатите са приели мерки за защитата му, както и гаранции, че кредиторът ще направи всичко възможно да реши проблема преди да се стигне до принудително отнемане на имота.

Предвиждат се и мерки, които да гарантират, че условията за покриване на неизплатеното след продажбата на имота задължение са разумни. Въведен е максимален праг за запор на доходите, така че да се гарантира, че кредитополучателят ще разполага с достатъчни средства за поддържането на домакинството.

Както и при потребителските кредити кредитополучателите ще могат да се откажат от ипотечен кредит в 14-дневен срок, предвиждат още текстовете.

Също така клиентите ще получат правото да изплатят по-рано кредита на по-справедлива цена, като ще бъде забранено кредиторите да начисляват неустойки за предсрочно погасяване.

Кредитополучателите също така ще могат да променят валутата по ипотеките при определени условия, както и да прехвърлят ипотеката върху друг имот, ако се преместят в нов дом.

Планира се и въвеждането на строги професионални изисквания към кредиторите, както и да се забрани банките да задължават кредитополучателите да правят задължителни застраховки на жилището от определен застраховател.

Банките обаче пак ще могат да изискват сключването на застраховка с определени параметри и ще могат да откажат отпускането на ипотечен заем, ако клиентите им откажат да застраховат имота. Кредитополучателите обаче ще имат правото на избор на застраховател.

Предстои евродепутатите да започнат преговори със страните-членки на Европейския съюз, за да се договорят окончателните параметри на проектодирективата за ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
fallback