fallback

Наемите на първокласните офиси в ЕС почти без промяна през първото тримесечие

Потенциалните наематели преразглеждат плановете си заради кризата и предпочитат поне засега да задържат второкласните си офиси

16:43 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Наемите на първокласни офис площи на основните европейски пазари са останали стабилни през първото тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Индексът за наемните нива на основните европейски пазари, изчисляван от компанията, се е повишил със само 0,1% през първите три месеца на годината спрямо последните три на миналата година. В сравнение с първото тримесечие на миналата година индексът е нараснал с 0,4%.

Стабилните стойности на индекса обаче маскират силните ръстове, регистрирани на северните пазари – в Хамбург и Осло например, и спадовете, отчетени периферията на еврозоната, които отразяват продължаващите проблеми на европейския валутен блок.

Ричард Холбъртън, директор на звеното за проучвания на пазарите в Европа, Близкия Изток и Африка, обясни, че се виждат по-силно изразени различия в представянето на ключовите офис пазари.

„Там, където има изострена политическа криза, като например в Гърция, Испания и Португалия, офис пазарите са в упадък или имат изключително слаби признаци на възстановяване. В по-стабилните икономики, като Германия или Скандинавските страни, се виждат положителни признаци“, коментира той.

Холбъртън допълни, че очаква до края на годината поляризацията на европейските офис пазари да се задълбочи.

Несигурността в еврозоната през последните 18 месеца се е отразила на вземането на корпоративни решения. Някои от най-големите наематели са се отказали от обмисляни от тях сделки, посочват от компанията.

Намаляват и новозавършените офис сгради, посочва се още в доклада. Единици са пазарите на офиси, при които има признаци, че новото строителство ще се увеличи. Един от тях е Лондон.

Въпреки намаленията при новото строителство и спада в усвояемостта на офис площите, нивата на незаетост за отбелязали незначително намаление през първите три месеца на годината – до 10,25% от 10,35%, колкото бяха през последното тримесечие на 2011 г.

Това се дължи на слабото търсене от страна на потенциалните наематели, които преразглеждат плановете си заради кризата и предпочитат поне засега да задържат второкласните си офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
fallback