fallback

Кризата на жилищния пазар в Дания заплашва стабилността на банките

Частният дълг в страната е увеличил размерите си до над 140% от БВП, което е около два пъти над средното за Европа

11:58 | 04.06.12 г.

Кризата на жилищния пазар в Дания ще се задълбочи с нарастващите равнища на частния дълг, спада на цените на имотите и затрудненията на пазара на труда, предупреждават от Moody's Investors Service.

"Качеството на активите на финансовите институции се влошава и очакваме този натиск да продължи заради оперативната среда", посочва управляващият директор от Moody's в Лондон Саймън Харис в интервю за Bloomberg.

"Цените на имотите се понижават, а безработицата в страната достигна най-високото си равнище от няколко години насам", допълва той.

Миналата седмица Moody's понижи рейтинга на девет датски банки, включително Danske Bank A/S и ипотечния кредитор Nykredit Realkredit A/S.

Икономиката на Дания се бори да излезе от срива след спукването на жилищния балон и регионалната банкова криза, която предизвика застой при икономическия растеж, унищожи работни места и доведе до фалит пет банки.

Цените на жилищата, които са паднали с 25% от пика си през 2007 г., вероятно ще намалеят с още 5,5% през тази година, прогнозира правителството миналата седмица. Цените на имотите отбелязаха годишно понижение с 8,6% през март.

В същото време от Организацията за икономическо сътруднищество и развитие миналия месец прогнозираха, че безработицата в Дания ще нарасне до 7,6% през тази година спрямо 7,4% през 2011 г.

"Коктейлът" от поевтиняващи имоти и нарастваща безработица оказва влияние върху домакинствата, посочват от Moody's. Рейтинговата агенция изчислява, че размерът на частния дълг е достигнал 142% от БВП на страната към края на 2010 г., което е два пъти над средното за Европа (79%).

Въпреки това Дания продължава да привлича инвеститори, които търят начин да избягат от дълговата криза в Европа. До голяма степен това се длъжи на финансовата дисциплина.

"Датската икономика е силна в сравнение с редица други европейски страни", посочва старши стратегът от Nordea Bank AB Хенрик Дрюсеберг.

"Една силна икономика като цяло означава, че загубите на фирмите и домакинствата ще намаляват в бъдеще", допълва той.

Според Moody's обаче инвеститорите не бива да разчитат, че Дания е защитена от дълговата криза в Европа.

"Да, страната има своя собствена валута и т.н., но датската икономика и банките са изложени на риск", а оперативната среда е сравнително предизвикателна", предупреждава Харис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 05.09.22 г.
fallback