fallback

Американското правителство разпродава държавни имоти

На търг ще се предлагат празни сгради, които не се използват, неоползотворени парцели и други ненужни имоти

14:52 | 01.06.12 г.

Федералното правителство на САЩ, което е най-големият собственик на имоти в страната, обяви, че е на път данабере 8 млрд. долара до края на текущата финансова година от консолидацията на имотите, които владее, и продажбата на излишните от тях, съобщава CNN Money.

Към края на първото тримесечие от продажба на държавни имоти в американската хазна са влезли 5,6 млрд. долара.

Федералното правителство притежава 1,1 млн. имота, включително земя, сгради и други структури. Сред тях има празни сгради, които вече не се използват, големи парцели земя, на които в миналото са се помещавали държавни депа, както и редица не напълно оползотворени, остарели и изоставени имоти.

За президента Барак Обама консолидацията и продажбата на федерални имоти е приоритет. Дани Уерфъл, инспектор в американската администрация за управление на бюджета, посочва, че държавата бележи напредък в тази насока.

За пример той посочва няколко сделки с държавни имоти от близкото минало, като например продажбата на офис сграда в Аляска за 1,68 млн. долара, както и на терена на бивша радарна станция в Москоу, Мейн, на търг за 750 хил. долара.

Невъзможно е обаче с приходите от продажбата на държавни имоти да се намали дефицита на страната. Въпреки че 8 млрд. долара не са малко, те бледнеят на фона на годишния бюджетен дефицит на САЩ, възлизащ на над 1 трлн. долара.

Процесът на продажба на държавни имоти обаче е съпроводен от огромна бюрокрация. Законът предвижда структурата, която управлява държавните имоти, да предложи нежеланите активи първо на щатските правителства и неправителствените организации с големи отстъпки, преди да обяви тръжни процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 11.09.22 г.
fallback