fallback

Спортни и туристически обекти и съоръжения ще се отдават на концесия

Строителството, управлението и поддръжката на спортни и туристически обекти и съоръжения ще може да се извършва чрез публично-частно партньорство

12:36 | 01.06.12 г.

Спортни обекти и съоръжения от национално значение ще могат да бъдат отдавани на концесия. Това е записано в законопроекта за публично-частното партньорство (ПЧП), който с препратка променя Закона за физическото възпитание и спорта. Законът за ПЧП се гледа на второ четене в парламента, предаде БТА.

Предвидено е строителството, управлението и поддръжката на спортни обекти и съоръжения и на държавни и общински обекти за социален туризъм да се извършва чрез публично-частно партньорство. Самите обекти ще бъдат предоставяни на концесия за строителство или за услуга.

Условията за обществен достъп и ползването на обектите и съоръженията ще се определят с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесия, се посочва още в закона.

Депутатът от Атака Огнян Стоичков предупреди, че в този случай не се залагат гаранции, че спортните обекти ще могат да се ползват безплатно от студенти, ученици, деца.

Стоичков посочи, че законотворците не са отчели спецификата на спортните обекти и са предложили механично приложение на принципите на публично-частното партньорство за тяхното изграждане и стопанисване.

Днес парламентът прие и промяна в Закона за концесиите, според която концесионният договор, сключен между публичния и частния партньор, ще може да се изменя или допълва при непредвидени обстоятелства, в слчуай на възлагане на допълнително строителство, при изменение на вида или обема на строителството или при възлагане допълнителни услуги.

Вчера депутатите окончателно приеха, че договор за публично-частно партньорство ще може да се сключва за срок от 5 до 35 години. Точната му продължителност ще се определя в зависимост от финансово-икономическите показатели и времето, необходимо на частния партньор за възстановяване на вложените средства при определена норма на възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 09.09.22 г.
fallback