fallback

Спада тежестта на Европа в индекса на глобалните публични компании за имоти

Представянето на европейските акции отстъпва на американските, а намалява и броят на новите емисии на Стария континент

09:30 | 01.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

През последните четири години тежестта на европейските акции в индекса GPR 250, който е съставен от глобални публични компании от сектора на имотите, е регистрирала спад от 21% на 14%.

Това показват изчисленията на Global Property Research (GPR), цитирани от онлайн изданието Property EU.

От 1 януари 2008 г. до 31 декември 2011 г. броят на европейските акции, включени в индекса, е намалял от 70 на 54. Този спад се дължи до голяма степен на изключването на по-слабо ликвидните книжа от индекса, посочват от GPR.

Представянето на европейските книжа се влошава още повече от положителната възвръщаемост на акциите на публичните компании от сектора на имотите в Северна и Южна Америка в състава на индекса - 2% на абсолютна база.

Понижението на относителната тежест на Европа в GRP 250 е отражение и на сравнително малкия брой на емисиите на нови акции в региона през последните четири години в сравнение със САЩ.

Броят на първичните публични предлагания в Европа е тревожно малък в сравнение със Северна и Южна Америка, Азия и Азиатско-тихоокеанския регион, посочват от GPR. За последните четири години в САЩ от първични публични предлагания са набрани 52 млрд. евро в сравнение с едва 6 млрд. евро в Европа.

Старият континент обаче се представя далеч по-добре при новите емисии на права - общо 9 млрд. евро са набрани за периода от съществуващи инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 27.08.22 г.
fallback