fallback

Пазарът на имоти във Великобритания се съживява бавно

Ипотечните кредити са се увеличили през април, но данните за кредитирането като цяло показват, че икономиката е слаба

14:45 | 31.05.12 г.

Пазарът на имоти във Великобритания показа признаци на леко съживяване през април, като по данни на централната банка на страната одобрените през този месец ипотеки са достигнали най-високото си равнище от януари, съобщи Ройтерс.

В същото време обаче по-широките данни за кредитирането показват, че икономиката на страната като цяло продължава да е слаба.

През април на Острова са одобрени 51 823 ипотеки спрямо 51 067 за март. Нетната стойност на ипотечното кредитиране възлиза на 1,139 млрд. паунда, което е най-голямото повишение от януари.

"Изглежда на жилищния пазар във Великобритания започва едно много, много бавно съживяване", коментира икономистът от BNP Paribas Дейвид Тинсли.

Въпреки това данните са доста под нивата отпреди кризата, а в реално изражение цените на имотите остават с около 25% по-ниски, като икономистите прогнозират, че ще се задържат на тези нива или ще се понижат леко.

Във всеки случай, ако има подобрение, то ще бъде ограничено до пазара в Лондон, който остава силен благодарение на търсенето от чужденци.

Друг риск за пазара представлява евентуално влошаване на кризата в еврозоната, чиято стабилност е застрашена заради рпоблемите на банковата система на Испания и несигурността около предстоящите избори в Гърция.

Опасенията за икономиката на Великобритания заради сътресенията в еврозоната, която е най-големият търговски партньор на Острова, влияят силно върху нагласите на потребителите. През април британците са изплатили нетно 118 млн. паунда по кредитните си карти, което е най-много от август 2006 г.

Потребителските кредити са се увеличли едва с 268 млн. паунда в сравнение със 741 млн. паунда през март, което е знак, че търговският сектор веорятно ще остане под натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 20.08.22 г.
fallback