fallback

Вълна от бизнес имоти ще залее пазара в Италия през 2012 г.

Фондът Patrimonio Uno ще пусне за продажба девет от най-големите си сгради, от чиято продажба се очакват 120 млн. евро

16:16 | 30.05.12 г.

Вълна от бизнес имоти се очаква на италианския пазар през настоящата година заради ускоряването на продажбите на имоти от фонда Patrimonio Uno, съобщи Wall Street Journal.

Фондът от затворен тип беше основан през 2005 г. с цел изкупуване на 75 имота от италианското правителство. Сред акционерите му са застрахователните компании Assicurazioni Generali SpA и Allianz SE, както и френската инвестиционна банка Natixis SA, посочва изданието.

От 2008 г. насам  фондът е реализирал на пазара 36 сгради, което му е донесло около 200 млн. евро, съобщи фондовият мениджър от Patrimonio Uno Марко Луони.

"Фондът ще бъде закрит през 2017 г., а процедурата по продажбите е част от бизнес плана", допълва Паоло Белакоза, главен изпълнителен директор на отдела за капиталови пазари в CBRE - компанията, която ще даде старт на процеса въпреки трудния пазар, който е в период на дълбока промяна.

През идните седмици на пазара ще бъдат пуснати девет от най-големите имоти на фонда, в които се помещават под наем основно държавни служби с договори, изтичащи през 2023 г. Очаква се продажбата им да донесе около 120 млн. евро.

Според Луони до края на тази година фондът ще се опита да продаде още активи, въпреки че "може да мине доста време, преди да се намери купувач на трудния пазар на имоти в Италия."

Деветте сгради, които ще бъдат предложени до седмици, се намират в историческите центрове на Рим, Флоренция, Сиена, Неапол, Фоджа, Местре, Виченца, Падуа и Верона, но повечето от тях са с второстепенно качество. Единствено една сграда във Флоренция и една в Рим са с първокласно местоположение, посочва Луони.

Портфейлът едва ли ще привлече чуждестранен купувач или пък голяма публична компания в Италия, смята Джон Луциус, управляващ директор на Green Street Advisors, като допълва, че вероятно купувачът ще бъде частно местно лице.

По данни на Jones Lang LaSalle инвестициите в бизнес имоти в Италия са намалели с около 50% до 440 млн. евро през първото тримесеечие на тази година. Офисите са привлекли 230 млн. евро от тях. Основните офис пазари в страната - Рим и Милано, са привлекли съответно 50 млн. евро и 90 млн. евро.

Италианският пазар на имоти е изправен пред трудности заради намаляващия обем на брутния вътрешен продукт, нарастващата безработица и все по-слабото потребление на домакинствата, което обезкуражава инвеститорите.

Международните купувачи не са достатъчно уверени в икономиката на страната, така че пазарът до голяма степен се владее от местни лица, твърдят експерти от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 22.08.22 г.
fallback