fallback

Freddie Mac накара Bank of America да изкупи обратно ипотеки за 330 млн. долара

Банката е оценявала обезпеченията по заемите чрез автоматизиран компютърен модел

23:44 | 29.05.12 г.

 

Bank of America е изкупила обратно ипотеки за 330 млн. долара, отпуснати през последните две години, по искане на американската държавна ипотечна компания Freddie Mac, предаде Wall Street Journal.

Ипотечната агенция обвини банката в технически нередности при одобрението на заемите, уточнява изданието.

Повечето от въпросните кредити обаче са редовно обслужвани, посочи говорителят на Bank of America Дан Фрам.

След срива на жилищния пазар Freddie Mac и Fannie Mae започнаха да притискат банките да изкупуват обратно “лоши” ипотеки. Обратното изкупуване на редовно погасявани заеми в големи размери обаче е рядко срещано.

Странен е и фактът, че става въпрос за кредити, отпуснати след 2008 г., когато условията за отпускане на ипотечни кредити значително се затегнаха заради кризата.

От Bank of America поясниха, че са се съгласили да изкупят обратно заемите поради "технически изисквания", свързани с начина, по който са оценени обезпеченията по заемите в момента, когато са били одобрени.

От банката погрешно са смятали, че могат да използват компютърно генерирани одобрения (автоматизиран модел на оценка) на обезпеченията по ипотечни заеми. Според правилата на Freddie обаче за подобни ипотеки е необходимо ръчно одобрение.

Грешката "е поправена" и става въпрос за еднократен случай, обясниха от финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
fallback