fallback

Могат ли имотите да донесат икономически ръст в Европа?

Енергийни спестявания и повишен икономически ръст могат да се постигнат чрез фокус на финансирането върху имотите, смятат експерти

14:10 | 23.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Двете основни цели на Европейския съюз – за ръст в икономиката и понижение на енергийното потребление с 20% до 2020 г. може да имат най-ефективна реализация ако финансирането се насочи към недвижимите имоти.

Това мнение са изказали панелистите по време на конференция, посветена на имотите, организирана от PropertyEU вчера в Брюксел.

„Икономическият ръст в Европа няма да дойде от износ, предвид, че перспективите пред нашите най-големи търговски партньори САЩ и Китай изглеждат доста  мрачни“, коментира Карстен Бжески, старши икономист в ING Bank.

„Също така няма да дойде и от вътрешно потребление в ЕС предвид икономиките, засегнати от рецесия и голямата безработица. Обичайните решения на действат и е време да потърсим нови източници на ръст като мащабната модернизация на сгради, която ще ги направи енергийно-ефективни“.

По мнението на Джеф Ръп, директор в Европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти (INREV), правилната посока е противоположната на тази, в която вървят европейските политически лидери. Според него ограничаването на капитала за инвестиции в европейските градове чрез вълна от нови регулации ще доведе до пропуснати нови работни места и икономическа активност.

“Икономическият ефект от тези регулации трябва да бъдат разбрани преди те да бъдат въведени, а не след това. Политиците трябва да обърнат внимание на анализ на разходите и ползите на предложените регулации, за да гарантират, че разходите не са повече от ползите.”

По думите на Щефан Милнер, Мениджър Регулации и Европейски въпроси в Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA), казва, че Брюксел движи по план програмата за понижение от 20% на енергийното потребление в ЕС до 2012 г. Шансовете за постигане на тази цел обаче биха могли да се повишат значително ако усилията се насочат към финансиране на европейската индустрия на имоти.

Около 40% от крайното енергийно потребление в Европа се дължи на жилища, офиси, магазини и други сгради, като 38% от общите парникови емисии идват от сградите, казва той.

От EPRA са на мнение, че публичният сектор на имоти в ЕС може да играе водеща роля в реализацията на програмата за понижение на енергийното потребление, тъй като в този сектор влизат активни бизнеси, които комбинират всички услуги в процеса – финансиране, развитие на имоти, управление на сгради и т. н.

Въпреки това публичният сектор е фрагментиран, ограничен и неразвит в сравнение с другите региони, което значително затруднява постигането на единни цели в един от ключовите сектори за европейската икономика.

От Европейската комисия посочват като необходимо изискване инвестиции в размер на 60 млрд. евро годишно в сградния фонд на територията на ЕС за постигането на потенциала от енергийни спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
fallback