fallback

Най-високата кула в света отваря врати идната седмица

Токио Скайтрий ще е с височина 634 метра и ще дава възможност за панорамен изглед към столицата на Япония

10:53 | 17.05.12 г.

Снимка: Архив Ройтерс

"Токио Скайтрий", която ще е два пъти по-висока от Айфеловата кула, отваря врати идната седмица, пише Bloomberg. Сградата е поредният опит на операторите на железници в Япония да се преборят с проблема със застаряващото население, като строят молове, офиси и туристически атракции.

Структурата с височина 634 метра в източната част на Токио е разположена в търговски комплекс с над 300 магазина и ресторанти, планетариум и аквариум. Строителят Tobu Railway Co. очаква проектът да привлече 32 млн. посетители през първата година.

Проектът на стойност около 1,6 млрд. долара, чието изграждане отне 5 години, ще бъде отворен след като миналия месец Tokyu Corp. откри 34-етажен увеселителен комплекс в търговския квартал Шибуя.

East Japan Railway Co. пък извършва реновация за 670 млн. долара на токийската жп гара.

Фирмите се възползват от земята, която притежават около гарите, за да генерират нови приходи и да привлекат повече туристи на фона на все по-ниската раждаемост в Токио, която влияе отрицателно върху трафика на пътници.

Tobu, която управлява маршрутите на железниците в северната част на столицата, е превозила 856 млн. пътници за годината, завършила на 31 март. Фирмата е третата по големина по продажби на билети от 11-те водещи оператори в Токио и околоните градове. В района живеят 35 млн. души.

"Скайтрий", която ще отвори врати около година след опостушително земетресение и цунами, които разрушиха части от северна Япония, има здрави основи и централна колона с формата на пагода, за да бъде по-устойчива в случай на подобни природни бедствия.

Стоманената конструкция преминава от триъгълник в основата в кръг към върха, а извивките и арките й наподобяват традиционен самурайски меч.

По височина кулата ще надвишава 600-метровата "Кантон" в Гуанджоу, Китай, която в момента държи първенството в света.

Най-високата сграда на планетата пък е "Бурж Халифа" в Дубай, която се издига на 828 м. Как ще изглежда най-високата кула в света - вижте в галерията от снимки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 09.09.22 г.
fallback