fallback

Инвеститорите в ImmoInvest ще получат 1,2 млрд. евро до края на юни

Почти 20% от фондовете от отворен тип в Германия са в процес на ликвидация

11:32 | 14.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Компанията SEB Asset Management ще върне 1,2 млрд. евро на инвеститорите си до края на юни с напредването на процеса по закриването на фонда за инвестиции в недвижими имоти ImmoInvest, обяви главният изпълнителен директор на дружеството Барбара Кнофлах, цитирана от онлайн изданието PropertyEU.

Във фонда все още има 132 имота в 18 държави и 64 града, включително в Германия, Великобритания и Франция, допълни тя.

Най-ценният му актив е на Potsdamer Platz в Берлин – комплекс от 19 сгради, включително офис и търговски имоти, който се оценява на 1,4 млрд. евро. До момента SEB не успява да намери купувач, най-вече тъй като е трудно да се получи финансиране за такъв голям портфейл от имоти, посочват анализатори.

Фондът ImmoInvest бе отворен за търговия за един ден миналия понеделник. По-късно същия ден SEB бе принудена да обяви решението си да ликвидира фонда до април 2017 г. поради твърде големия брой инвеститори, желаещи да изкупят обратно акциите си. Тогава фондовият мениджър обяви, че пре юни на инвеститорите ще бъдат върнати 20%.

Според Барбара Кнофлах след юни фондът ще извърши "полугодишни" плащания на инвеститорите в зависимост от това колко имоти бъдат продадени.

Междувременно, данни на IPD Investment Property Databank показаха, че обезценката на ImmoInvest в края на април е довела до спад с 0,5% на възвръщаемостта при фондовете за имоти от отворен тип спрямо 0% през март.

Като цяло сегментът на фондовете от отворен тип в Германия преминава през период на консолидация поради кризата с обратното изкупуване, настъпила през 2010 г.

Почти 20% от този тип фондове в Германия са в процес на ликвидация. Взети заедно те държат активи под управление за около 15,9 млрд. евро.

Секторът като цяло обаче, който към края на март тази година е държал активи под управление за 85 млрд. евро, привлича капитали, тъй като инвеститорите търсят начини да се отдалечат от по-слабо представящите се други фондове за частен капитал.

През март фондовете от отворен тип са привлекли нетни инвестиции за 400 млн. евро, като за цялото първо тримесечие на годината сумата възлиза на 1,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 14.05.12 г.
fallback