fallback

Недостигът на финансиране за имотния пазар ще достигне 216 млрд. долара

През следващите две години недостигът на дългово финансиране в Европа ще нарасне почти двойно до 182 млрд. долара

16:21 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Глобалният брутен недостиг на финансиране за имотния пазар през следващите две години се оценява на 216 млрд. долара, пише в нов доклад на консултантската компания DTZ, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.info.

От финансовия вакуум обаче най-много ще страда европейският пазар, посочват експертите.

В доклада пише още, че недостигът на дългово финансиране в Европа ще нарасне почти двойно до 182 млрд. долара, или 85% от финансовия вакуум в световен мащаб, основно в резултат на новите правила, въведени от Европейския банков регулатор (EBA), който значително увеличи изискванията за капиталови резерви на банките.

"В страните, които по-рано имаха по-малък недостиг на дългово финансиране, като Франция, Германия, Италия и Холандия, в момента се наблюдава голямо увеличение", коментира Найджъл Олмънд, асоцииран директор на отдела за прогнози и стратегии в DTZ и автор на доклада.

В същото време в страни, където по-рано недостигът на дългово финансиране беше сериозен, като Великобритания, Испания и Ирландия, разширяването на финансовата дупка е силно ограничено, тъй като новите правила имат сравнително слабо влияние на тези пазари, показват още данните.

Според DTZ има потенциал недостигът на средства да бъде намален благодарение на нарастващия брой застрахователи и други небанкови кредитори, които засилват дейността си в Европа.

Експертите очакват кредитният капацитет на небанковите институции да достигне около 75 млрд. долара през следващите 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
fallback