fallback

В САЩ отчитат силен интерес към ценните книжа, свързани с имоти

Последните данни за американския пазар показват, че секторът на имотите вече достига дъното

09:30 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

През последния месец пазарите в САЩ са под силен натиск заради слабия ръст на заетостта, който заедно с опасенията около дълговата криза в еврозоната предизвика спад на акциите по целия свят.

Повечето сегменти на пазара на ценни книжа бяха засегнати от тази тенденция, съобщава специализираното онлайн издание за инвестиции Zacks.

Един от тях обаче демонстрира завидни резултати, въпреки икономическата нестабилност - секторът на имотите. Всъщност той се представя по-добре дори от инвестиционните сегменти, традиционно смятани за сигурни убежища, като комуналните услуги и златото.

Тази интересна тенденция най-вероятно се дължи на по-високата доходност на ценните книжа, свързани с имоти.

Повечето борсово търгувани фондове за имоти бележат ръст от над 100% за последните три години, като от началото на годината покачването е двуцифрено.

Само през последния месец, в ценни книжа, свързани с имоти, са инвестирани близо 1 млрд. евро, за разлика от широкия пазар на борсово търгувани фондове, от който през последните месеци са изтеглени милиарди евро.

Една от причините за интереса към борсово търгуваните фондове е наложеното мнение, че жилищният пазар в САЩ вече достига дъното. Продажбите на нови жилища с отчитане на сезонните фактори показват по-добри от очакваните резултати, а предстоящите продажби на жилища също бият прогнозите.

Като се имат предвид последните данни за пазара, солидният приток на капитали и високата доходност, не е учудващо защо инвеститорите се стичат към ценните книжа, свързани с имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 11.05.12 г.
fallback