fallback

Freddie Mac премахва таксата за рефинансиране на затруднени собственици на имоти

Очаква се повече собственици на обезценени жилища да се възползват от правителствената програма за достъпно рефинансиране

22:04 | 08.05.12 г.

 

Американският ипотечен гигант Freddie Mac планира да премахне таксата за рефинансирането на ипотечни кредити, чиито собственици дължат повече, отколкото реално струват имотите им в момента, предаде Wall Street Journal.

Агенцията има намерение да елиминира таксата в размер на 0,5 процентни пункта за кредитите, рефинансирани по програмата за достъпно рефинансиране на жилищни кредити, при които оставащите вноски надхвърхрлят 125% от стойността на имота, съобщи вицепрезидентът на Freddie Mac Пол Мълингс.

По думите му промяната би трябвало да увеличи броя на хората с ипотеки, които могат да се възползват от програмата.

Говорител на Freddie Mac пък поясни, че премахването на таксата е реакция на променящите се пазарни условия.

Въпреки че целят да помогнат на собствениците, постоянните промени в програмата изнервят инвеститорите в ценни книжа, гарантирани с ипотеки. Всеки път, когато рефинсиранията се ускрояват или забавят повече от очакваното, възвръщаемостта за инвеститорите пада.

Ето защо повечето инвеститори са поставили висока премия за облигации, гарантирани с кредити, чиито шансове да се класират за Програмата за достъпно рефинансиране на жилища са най-малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
fallback