fallback

Германски фонд за имоти от отворен тип ще бъде ликвидиран до 2017 г.

Експерт очаква срив на фондовете от отворен тип

20:39 | 08.05.12 г.

 

SEB Asset Management ще ликвидира фонда си от отворен тип ImmoInvest на стойност 6 млрд. евро до април 2017 г., обявиха от компанията за управление на фондове, цитирани от онлайн изданието PropertyEU.info.

От SEB допълниха, че въпреки положените усилия, изискваната ликвидност не може да бъде постигната без да бъдат изложени на риск качеството и структурата на портфейла на SEB ImmoInvest, ако фондът бъде отворен отново.

Според германски анализатор, пожелал анонимност, подобна съдба грози още един фонд от отворен тип. Става дума за CS Euroreal на Credit Suisse.

До 18 май Credit Suisse трябва да реши дали отново да отвори фонда на стойност 6,2 млрд. евро или да го ликвидира.

"Целият сектор на фондовете от отворен тип ще се свие драстично, като само онези, при които фондовият мениджър е собственост на търговска банка с добра дистрибуция, имат шанс да оцелеят", допълва анализаторът.

Очевидно годината не започна добре за фондовете за имоти от отворен тип в Германия. През февруари KanAm обявиха, че ще ликвидират фонда си GrundInvest за 6,3 млрд. евро до декември 2016 г.

Според Райнхард Кючер, председател на борда на директорите на Union Investment, която също управлява фондове от отворен тип, тези новини са знак, че фазата на консолидиране на сектора е почти приключила.

"В момента има реална възможност за пренасочване на дебата към положителнтие страни на фондовете за имоти от отворен тип и техните предимства пред останалите инвестиционни опции. Фондовете за имоти от отворен тип остават най-привлекателната форма за косвени инвестиции в имоти за малките инвеститори", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 03.09.22 г.
fallback