fallback

Бизнес центърът на Париж се сблъсква с все повече проблеми

Трудното финансиране на строителите, забавеното отдаване под наем на офис площите и отливът на наематели поставят много въпроси пред бъдещето на La Défense

12:49 | 08.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

От десетилетия насам Париж съумява да запази характерния си архитектурен облик, като насочва по-голямата част от строителството на небостъргачи към La Défense - големия квартал в западната част на града, съставен основно от модерни небостъргачи, пише Wall Street Journal.

Въпреки че се е превърнал в най-големия бизнес център в континентална Европа, кварталът е строен преди повече от 50 години и страда от все повече проблеми. Ситуацията повдига и въпроса как и накъде Париж ще се разраства в бъдеще, отбелязва изданието.

Дълговата криза в Европа създава нови пречки за строителите, които се надяват да реализират нови проекти. Финансирането е трудно, темпото на отдаване под наем е забавено, а потенциални наематели се опасяват от обществената реакция при евентуалното им преместване в лъскави нови офиси в такива тежки времена.

През миналата година 108 634 кв. м офис площи в La Défense са били отдадени под наем, което е с 26% по-малко спрямо 2010 г. и по-малко от половината от площите, заети през 2008 г., сочат данни на Cushman & Wakefield.

Делът на неусвоените площи в района за миналата година възлиза на 7,1%, като в сравнение с 2010 г. е намалял с близо процент. Спрямо 2008 г. обаче неусвоените офис площи в района са се удвоили.

В същото време някои строителни проекти, които въпреки кризата продължават да се изграждат, се сблъскват със силен отпор от страна на обществото.

La Défense е създаден от френските власти по време на икономическия бум в края на 50 години на миналия век като международен бизнес център. Тогава на мястото на заводите и бедняшките квартали започват да изникват небостъргачи. Днес в района има над 100 сгради и офис площи от близо 3,2 млн. кв. м.

Всеки делничен ден в квартала на работа идват близо 160 хил. души, като една трета от компаниите в индекса CAC 40 имат офиси тук. Според архитекти обаче La Défense трябва да увеличи жилищните си функции, за да оцелее и да продължи да процъфтява. Въпреки че в квартала живеят около 20 хил души, той опустява през почивните дни и вечер.

Способността на La Défense да стимулира строителството на нови офиси ще зависи отчасти от евентуалното повишение на наемите. Наемите в квартала останаха сравнително стабилни на равнище от 576 евро/кв. м през 2011 г., което е доста изгодно в сравнение с центъра на Париж, където средните наеми достигнаха 800 евро/кв. м през миналата година. Някои анализатори обаче са на мнение, че за да може да е оправдано новото строителство, наемите трябва да са около 600 евро/кв. м.

Друг фактор, който влияе върху новото строителство, е предстоящото откриване на няколко сгради, включително кулата "Маджунга" на Unibail-Rodamco. Като цяло според анализаторите в района през идните 3-4 години ще се появят нови офиси с площ от над 250 хил. кв. м.

Някои експерти прогнозират, че търсенето ще е достатъчно, за да бъдат усвоени новите площи. Те посочват сделки като тази от декември миналата година, когато френското поделение на счетоводната компания Ernst & Young премести целия се местен персонал в близо половината от Първата кула - офис сграда, реконструирана от американската компания Beacon Capital Partners и френския застраховател AXA.

Други обаче отбелязват нарастващата конкуренция от страна на новите корпоративни комплекси, които са предпочитани от някои наематели.

Някои строители имат качествено различни проблеми. Проектът Phare на Unibail-Rodamco например се сблъска със съпротивата на местните власти заради плановете да бъде разрушен един от мостовете – връзка на La Défense с друг жилищен квартал. Проектът трябваше да бъде преработен и срокът за завършването на сградата се удължи с 5 години.

Подобни проблеми срещат и други строители. Много от тях са свързани с необходимостта да се разрушат съществуващи жилищни сгради - планове, които срещат силен отпор от страна на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 06.09.22 г.
fallback