fallback

Изгледите за пазара на имоти в Европа остават мрачни

С малки изключения пазарът в ЕС остава под знака на рецесията

12:56 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очакванията на редица пазари и сегменти в сектора на имоти по света се подобриха през първото тримесечие на 2012 г., сочи нов доклад.

Въпреки това изгледите за наемния пазар специално на територията на по-голямата част от Европейския съюз, остават мрачни.

Единствено изключение от това са може би Германия и Полша, се казва в доклада на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Докладът изследва нагласите на наемния и на инвестиционния пазар в сегмента на бизнес имоти в редица страни.

В останалата част от еврозоната слабите изгледи за ръст, дори страх от рецесия, продължават да оказват значим натиск върху пазарните настроения.

Съществен фактор е, че тази отрицателна среда излиза извън границите на икономиките, засегнати директно и най-тежко от дълговата криза, като Гърция, Португалия, Испания и Ирландия. Нагласите са все по-негативни и за страни като Холандия и Франция.

За сравнение здравословното повишение на икономическата активност в Германия е причина за ръст в търсенето на площи, тласкайки наемите нагоре. Полша също продължава да демонстрира ръст в търсенето, стабилно предлагане и покачващи се наеми.

Извън Европа особено позитивни изгледи има за пазара в Русия, където търсенето значително изпреварва предлагането, както и в Канада, Бразилия и Китай.

“Основният притеснителен регион остава Европа, като по-голямата част от континента е или във, или на ръба на рецесия”, коментира Саймън Робинсън, главен икономист на RICS.

„Устойчивостта на Германия обаче би трябвало да предостави положителна подкрепа и постепенно да помогне да се затвърди растежа и в други места на континента.“ 

Вземете участие в Клуб Investor.bg, посветен на имотите, който ще се проведе на 10 май в х-л. „Хилтън“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 24.08.22 г.
fallback