fallback

Китайски строители продават бизнес имоти, за да финансират жилищни проекти

Чуждестранни фондове и китайски компании с кеш търсят възможности за инвестиции в бизнес имоти

12:17 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

В Шанхай и Пекин, двата града в Азия с най-бързо покачващи се наеми на офис площите, се наблюдава тенденция за засилване на сделките с бизнес имоти, която се очаква да обхване цялата страна.

Все повече строители продават активите си в сегмента на бизнес имотите, за да наберат средства за жилищни проекти, пише Bloomberg.

Продажбите на офис и търговски сгради в двата града ще се удвоят през тази година, като ще достигнат 10,4 млрд. долара в стойностно изражение, прогнозират от Cushman & Wakefield Inc.

Броят на сделките, договаряни в Шанхай за последните шест месеца, е нараснал с 50% на годишна база, допълват от Jones Lang LaSalle Inc.

Китайските компании за имоти продават бизнес сгради, за да съберат средства за завършване на жилищни проекти заради въведените преди две години от правителството мерки за ограничаване на цените на жилищата.

Делът на наличните средства в брой, който се използва за измерване на ликвидността на строителите, достигна най-ниското си ниво от 2008 г. насам през декември, сочат данни на Bloomberg.

Пекин и Шанхай са градовете с най-бърз ръст на наемите на офисите в Азиатско-тихоокеанския регион за миналата година. Наемите на първокласни офиси в Пекин са нараснали със 75%, нареждайки града на трето място по този показател след Хонконг и Токио. В Шанхай повишението е с 24%.

Според Алън Ли, който оглавява отдела за инвестиции на Jones Lang в Шанхай, чуждестранни фондове и китайски компании с кеш търсят възможност да купуват в момента. Някои от сделките, които са в процес на договаряне, могат да бъдат сключени през следващите два месеца, допълва той.

Строителите, които планират да продават активи обаче, не са склонни да намаляват цените, тъй като те са уверени, че правителството ще облекчи ограниченията, а наемите на бизнес имотите ще се повишат, посочват от Cushman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 07.09.22 г.
fallback