fallback

Спад на инвестициите в бизнес имоти в Европа през първото тримесечие

Скандинавският регион обаче привлича все повече чуждестранни инвеститори

14:47 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са забавили ръста си през първото тримесечие на годината, но това в голяма степен отразява традиционното сезонно забавяне на активността, посочват от консултантската компания CBRE в нов доклад, цитиран от онлайн изданието PropertyEU.info.

Обемът на инвестициите в сегмента през първите три месеца на годината е спаднал с 31% спрямо последните три месеца на миналата година до малко под 24 млрд. евро. Намалението на годишна база е 18 на сто, показват данните на консултантската компания.

Активността в периода януари-март може да се сравни с тази от първото тримесечие на 2010 г., допълват експертите.

Изключение от общата тенденция е Скандинавският регион. Инвестициите в бизнес имоти в скандинавските държави отбелязват ръст от близо 50% през първото тримесечие на годишна база.

Норвегия е задминала Швеция и вече е най-ликвидният пазар на бизнес имоти в региона, привлякъл 2,2 млрд. евро, пише в доклада.

Допълнително повишаване на инвестиционната активност в скандинавските държави очаква Джонатан Хъл, директор „Капиталови пазари“ за Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE. 

„Публичните финанси там са в по-добро състояние, отколкото в останалата част на Европа, по-добри са и перспективите за икономически растеж“, посочва Хъл.

Той допълва, че Швеция остава ключов пазар за чуждите инвеститори, но се увеличава интереса и към другите страни от региона.

През първото тримесечие инвестиционната активност в сегмента на бизнес имотите в Централна Източна Европа е била ниска, пише още в доклада. Обемът на инвестициите в региона възлиза на 901 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 02.09.22 г.
fallback