fallback

Испания разчита на чужди инвеститори за прочистването на банките от лоши активи

Цената на активите става все по-реалистична и примамлива за потенциални инвеститори, посочва икономическият министър на страната

12:42 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Испанският икономически министър Луис де Гиндос очаква чужди инвеститори и фондове за недвижими имоти да подпомогнат „прочистването“ на банковите баланси, съобщи Bloomberg.

Той отново изключи възможността да се използват публични средства в подкрепа на финансовата индустрия. Де Гиндос, който преди дни съобщи, че испанското правителство няма да създава „лоша банка“, поясни, че ще разчита на сътрудничеството на трета страна.

В момента властта в Мадрид работи по общите правила, по които ще се случи „прочистването“, но процесът няма да се субсидира.

Банките ще могат да отделят проблемните имоти в специални дружества, които ще могат да се управляват и от трета страна.

Изминаха по-малко от три месеца след затягането на правилата, с които испанското правителство принуди банките да приемат по-големи загуби от натрупаните в балансите им проблемни имоти, а Испания вече търси нови начини да убеди инвеститорите, че проблемите няма да се стоварят на и без това крехките публични финанси на страната.

Де Гиндос коментира, че цената на активите става все по-реалистична и примамлива за потенциални инвеститори, а властите ще заложат на прозрачността при тяхната оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
fallback