fallback

Непубличните фондове за имоти са набрали с 9% по-малко капитал през 2011 г.

Възвращаемостта на фондовете рязко е спаднала до 3,7%, показват данни на INREV

16:06 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейските непублични фондове за недвижими имоти отчитат спад в резултатите си по отношение на нивото на набрания капитал през 2011 г., показват резултатите от проучване на организацията INREV, цитирани от онлайн изданието PropertyEU.info.

Общата им възвръщаемост за миналата година е паднала до 3,7% спрямо 7,4% за 2010 г., показва годишният индекс на INREV за 2011 г.

Обемът на набрания през миналата година капитал пък се е понижил с 9%, показват данните на организацията.

Традиционните инвестиционни фондове се представят по-добре, като при тях общата възвръщаемост е 4,3%.

Изследването на INREV за набиране на капитал също показва огромно предимство за традиционните фондове, за които са набрани 86% от общия капитал, докато спекулативните фондове и тези с добавена стойност са привлекли едва съответно 8 и 6%.

Във Великобритания също е отчетен рязък спад на общата възвръщаемост от 14,9% до 5,7%. Фондовете там обаче отчитат по-добри резултат от континенталните, като единственото изключение е Франция, където възвръщаемостта е 6,8%.

Великобритания е и най-важният източник на капитал за 2011 г., като инвеститорите там са отделили 2 млрд. евро - доста над Германия, където този размер е 1,3 млрд. евро.

Великобритания е и най-предпочитаната дестинация за инвеститорския капитал, като на нея се падат 28%, или 2,8 млрд. евро, от общите инвестиции. В Германия са инвестирани 1,8 млрд. евро.

И двата доклада открояват сегмента на търговските имоти, който продължава да отчита по-добри резултати от останалите пазарни сегменти. Възвръщаемостта при него за миналата година възлиза на 4,3%.

Търговските имоти са привлекли и най-големия дял от капитала на инвеститорите – 36%, показват още данните на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 26.04.12 г.
fallback