fallback

Пазарът на бизнес имоти в Европа устоява на предизвикателствата

През миналата година са се засилили сделките с чужди инвеститори, показват данни на консултантска компания

12:43 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Въпреки икономическата криза, европейският пазар на бизнес имоти е устоял на предизвикателствата през 2011 г., отчитайки ръст от 5% до 3,25 трлн. долара, пише в доклад на DTZ Money за пазара на имоти в Европа през 2012 г.

При тенденциите в отделните държави обаче има сериозни разлики, пише онлайн изданието Property Magazine.

Нивото на запасите във Великобритания се свива с 1% в местна валута, докато на Стария континент цифрите варират сериозно - от -6% за Балтийските държави до +19% за страните от Централна и Източна Европа.

"Най-голямата изненада за 2011 г. бе, че европейският дълг продължава да нараства, особено в държавите от Централна и Източна Европа и Франция. В същото време обаче, тъй като ръстът при капитала е по-силен, все още е налице произтичащо намаляване на степента на задлъжнялост в хода на годината. При 58% средно съотношение на заема към стойността на имота, за Европа това ниво продължава да е сравнително малко под пика от 62%, отчетен през 2009 г.", посочва Ханс Вренсен от DTZ.

Изследването на DTZ показва също, че доверието сред кредиторите и инвеститорите се влошава. Кредиторите залагат по-малък обем на новото кредитиране и по-затегнати условия. Инвеститорите пък прогнозират спад на нетните инвестиции и се опасяват от затягане на банковото кредитиране.

Половината от инвеститорите в Европа, Близкия изток и Африка водят преговори с банките за промени по кредитите си. В същото време засилената активност от страна на небанковите кредитори се очаква да помогне да се запълни недостигът при финансирането.

Европа е може би най-привлекателното място за тези нови кредитори, тъй като тук луфтът е най-голям.

Ръстът на обема на инвестиционните сделки в Европа се е забавил през 2011 г., показват още данните. Инвеститорите се съсредоточават върху по-зрели пазари, каквито са Великобритания, Германия и Франция.

В същото време обаче, по отношение на размера на запасите, най-ликвидните пазари за миналата година са Скандинавските страни и Централна и Източна Европа.

"Почти две-трети от обема на сделките в Европа са местни инвестиции. През 2011 г. обаче се наблюдава засилване на сделките от международни инвеститори, начело с фондовите мениджъри от Америка и Азиатско-тихоокеанския регион", посочва Вренсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 11.09.22 г.
fallback