fallback

Жилищните цени в 20 от големите американски градове са забавили спада си

Индексът S&P/Case-Shiller се е понижил през февруари с 3,5% на годишна база, а спрямо предходния месец се покачва

17:35 | 24.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата в 20 от големите американски градове са забавили спада си през февруари, съобщи Bloomberg.

Индексът на S&P/Case-Shiller е отбелязал понижение от 3,5% на годишна база, което е най-малък спад от февруари 2011 г. Това почти съвпада и с очакванията на икономистите за цените на жилищата в 20-те големи градове.

Сезонно изгладените данни обаче показват, че спрямо предходния месец индексът е отбелязал първия си ръст от април миналата година. Леко са нараснали и цените на еднофамилните жилища, което е знак за стабилизирането на жилищния пазар в САЩ.

В 15 от 20-те големи американски градове, на базата на цените по които се изчислява индексът, е отчетено поевтиняване на жилищата. Най-сериозен спад е отчетен в Атланта (-17%), а най-голям ръст – във Финикс (3,3%).

Стан Хъмфрис, главен икономист на Zillow, прогнозира, че продажбите на жилища ще продължат да се увеличават, а това ще забави още повече обезценяването на имотите в Щатите, пише Ройтерс.

По думите му възстановяването на пазара обаче ще зависи от възстановяването на пазара на труда и създаването на нови работни места.

CNBC посочва, че има моментно забавяне на създаването на нови работни места, въпреки че темповете на възстановяване на пазара на труда в САЩ се ускориха в последните месеци.

През първите три месеца от годината са били създадени средно по 212 хил. нови работни места, което спомогна са спад на нивото на безработицата в страната до 8,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
fallback