fallback

Ръст на късите продажби и спад на цените на жилищата в САЩ

При спад на предлагането цените обикновено нарастват, но търсенето е твърде слабо, за да се реализират тези исторически норми

18:57 | 24.04.12 г.

Трафикът на купувачи в САЩ е силен, предлагането на жилища за продажба е слабо, а в същото време цените продължават да вървят надолу, опровергавайки икономическата логика, пише CNBC.

При спад на предлагането цените обикновено нарастват, но търсенето е твърде слабо, за да се реализират тези исторически норми, да не говорим че по-голямата част от предлаганите имоти са "лоши". От всички продажби за последните три месеца, на жилищата под възбрана и на късите продажби се падат средно 47,7%, според изчисления на Campbell/Inside Mortgage Finance. Март бе 25-ият пореден месец, в който продажбите на "лоши" жилища надхвърлиха 40% от пазара. При имотите, които не са лоши, цените през март са паднали с 5,7% на годишна база. При късите продажби спадът е с цели 14,3% спрямо март 2011 г. Напоследък късите продажби набират скорост, тъй като банките се борят да спазят условията на извънсъдебно споразумение с държавата по т. нар. скандал с механичната обробатка на документи за възбрана. Това са част от загубите, които банките трябва да понесат според сделката за 25 млрд. долара. По данни на Cambpell/IMF за последните 6 месеца късите продажби са нараснали от 17,8% от всички продажби до 19,9%. В момента те са водещият сегмент от всички продажби на лоши имоти. Този дял вероятно ще продължи да се разширява, след като миналата седмица Държавната агенция за жилищно финансиране обяви, че е инструктирала държавните гиганти за ипотечно финансиране Fannie Mae и Freddie Mac "да разработят по-добри и синхронизирани стратегии за подпомагане на късите продажби, за да може собствениците да избегнат възбрани". Сред изискванията е срок от 30 дни, в който компаниите трябва да разгледат и да отговорят на молби за къси продажби. По-рано късите продажби отнемаха по година и дори повече, като купувачите често се отказваха заради дългото чакане. Една от положителните страни на тенденцията е, че при късите продажби цените обикновено са по-високи отколкото при продажбите на имоти под възбрана. Добрата новина е, че продажбите на лоши имоти се покачват, но вниманието на анализаторите вероятно ще се съсредоточи по-скоро върху спада на цените, отколкото върху така необходимото изчистване на тези жилища от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
fallback