fallback

Строителният контрол се задейства с нова проверка на спортната база до Равда*

Инспекторите са установили нарушения при строителните дейности

14:24 | 18.04.12 г. 3

Едно от колчетата, с които бяха очертани основите на новия хотел върху спорния терен. Снимка: НСА

Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и службата по кадастъра в Бургас установиха нарушения при строителните дейности на терените на спортната база на Националната спортна академия (НСА) край Несебър, съобщи bTV.

Инспекторите са констатирали, че се застроява плажа, който е публична държавна собственост.

Заради резултатите от проверката вече е възможно да бъде изпълнено искането на студентите от спортната академия за спиране на строителните работи.

Спешната проверка на строителния контрол беше направена днес по разпоредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. След среща с ректора на НСА тя обеща, че строителството ще бъде спряно, ако инспекторите открият нередности.

Лиляна Павлова уточни днес, че според резултатите от предишна проверка разрешенията за строеж за този обект са законни, защото НСА не разполага с документ за собственост на вече реституираните терени, предаде БТА.

След заседанието на кабинета вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира темата, като поясни, че се водят следствени дела заради реституцията на част от земите. В момента продължава проверката по реституцията и на други земи, за които са били констатирани нарушения.

Цветанов допълни, че по всяка вероятност ще бъде заведено ново досъдебно производство, тъй като се правят повторни проверки, за да се види дали няма фалшифициране на документи за собственост.

Спортната академия не е удовлетворена от постигнатото на днешната среща с министър Павлова, съобщи за Investor.bg доц. Христо Константинов, ръководител на катедрата „Водни спортове“ в НСА.

Той обясни, че още преди десетина дни началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева е разпоредила проверка от регионалното звено на дирекцията. Констатациите от нея сочат, че документите на собствениците на възстановени имоти са редовни.

Що се отнася до съдебното следствие доц. Константинов съобщи, че то вече е преминало към съдебна фаза. Издадена е мярка за неотклонение на шефа на поземлената комисия в Несебър инж. Йордан Сечанов на основание на чл. 323 и чл. 282 от Наказателния кодекс и са подведени под отговорност няколко души. Те са участвали в реституцията на 12 имота, попадащи на територията на студентската база.

Доц. Константинов допълни, че е проведено едно заседание на междуведомствената комисия, която трябваше да се произнесе по казуса с терените на НСА край Несебър. Подготвен е и доклад на министър Павлова, който е внесен в Народното събрание и е трябвало да бъде обсъден на 30 март, но това не се е случило.

По думите му този доклад, освен че не решава проблемите на спортната академия, не е съставен и според указанията на парламента.

Според Христо Константинов промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, с които се забранява строителството по плажовете, също няма да решат казуса с терените на спортната академия, тъй като с тях се забранява новото строителство.

* Актуализирано към 19.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
fallback